Lecot investeert zwaar in verdere uitbouw van hoogtechnologisch distributiecentrum

Lecot investeert zwaar in verdere uitbouw van hoogtechnologisch distributiecentrum

Lecot staat al jaren gekend om de excellente logistiek service. Om de sterke groei te blijven ondersteunen, deed Lecot beroep op het logistieke adviesbureau Logflow om een nieuw logistiek masterplan uit te werken. Samen werkten ze een futureproof magazijnconcept uit voor het distributiecentrum te Heule. Ter uitbreiding van de bestaande magazijnhallen wordt op de naburige site van het voormalige bedrijf Hoorens Printing een nieuwe hoogstapelmagazijn opgetrokken van 6.000m². Het kloppend hart van de logistieke operatie wordt een volautomatisch bakkenmagazijn van het Oostenrijkse bedrijf KNAPP. Het zestien meter hoge OSR shuttle systeem zal in de eerste fase 58.000 baklocaties omvatten en kan later verdrievoudigen. 

Na vier generaties is Lecot, anno 2023, uitgegroeid tot de grootste nationale speler in ijzerwaren, bevestigingen, bouwbeslag, gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Sinds haar ontstaan en de periode nadat de familie Lieven Santens in 1995 Lecot overnam, is veel veranderd, maar het grote assortiment van Lecot is overal bekend: met meer dan 110.000 bestelproducten, waarvan er 40.000 onmiddellijk beschikbaar zijn, vindt iedereen uit de bouwsector ongetwijfeld wat hij zoekt. Lecot zet volop in op een omnichannel klantenbeleving door de combinatie van digitale kanalen, een uitgebreid netwerk van filialen en leveringen op de werf. De drijvende kracht achter dit snelgroeiend bedrijf is altijd de state-of-the-art logistieke werking geweest. 

Om de verdere groei met ijzersterke klantenservice te kunnen blijven garanderen, wordt de volgende 3 jaar geïnvesteerd in een sterk doorgedreven, flexibele en modulair uitbreidbare automatisatie van de logistiek.

Logistieke motor

”In 2000 realiseerden wij een omzet van 26 miljoen euro met 4 vestigingen. We opereerden echter met een ouderwetse logistiek, een voorbijgestreefde IT, zonder website of online aanwezigheid. Anno 2023 mogen we pronken met een financieel zeer gezonde firma en staan we voor 80 vestigingen – waarvan 4 in Nederland, een omzet van 267 miljoen euro, gerealiseerd door ongeveer 750 medewerkers, een goed draaiende moderne logistiek en met een groot aandeel internetverkopen.” (dixit Lecot).

Rond de eeuwwisseling besefte de organisatie dat een grotere logistieke performantie noodzakelijk was om de groei van de activiteiten te kunnen blijven opvangen. Het bedrijf vroeg toen al het logistiek adviesbureau Logflow om zijn logistieke activiteiten door te lichten. Uit die oefening resulteerde begin 2002 een masterplan dat in 2006 leidde tot de GO LIVE van een nieuw distributiecentrum op de site in Heule. Een uitgekiende lay-out en state-of-the-art WMS-aansturing vormden toen al de logistieke ruggengraat van de semi-manuele operaties. Door de complementaire werking met het distributiecentrum te Maaseik, was Lecot in staat om snel te groeien: zowel digitaal op het gebied van e-commerce, als fysiek met jaarlijks een 5-tal extra vestigingen.

Een continue evaluatie van dat masterplan leidde in 2013 tot de uitbreiding van het distributiecentrum in Heule met een hoogstapelmagazijn (18m) voor bulkopslag. Door de jaren heen volgden meerdere WMS-optimalisaties. 

Masterplan Logistiek 4.0

Recent werd een volledig nieuw logistiek masterplan opgesteld door Logflow, waarbij duidelijk werd dat doorgedreven automatisatie zich opdringt onder de vorm van een volautomatisch bakkenmagazijn (AS/RS shuttle) voor kleingoed, gecombineerd met semi-manuele opzet met nog sterkere doorgedreven WMS-logica’s voor andere productgroepen (palletgoederen, handgereedschap, langgoed, ugly,…). In dat kader werd in 2020-2021 al een nieuw WMS-pakket geïntegreerd in beide distributiecentra te Maaseik en Heule. Hierbij werd gekozen voor de oplossing van C&W logistics. Tijdens de implementatie werd alvast rekening gehouden met de integratie van een AS/RS shuttle systeem in de nabije toekomst.

In 2022 kreeg Lecot de kans om het 13.000m² tellende terrein van de buren (voormalige Hoorens Printing) te verwerven. Deze opportuniteit zorgt voor de lange termijn verankering van Lecot op de site te Heule. Met het volledig uitgetekende masterplan concept kan Lecot namelijk een meervoudige groei realiseren op de site. Vervolgens werd door Logflow een fijndefinitie van het logistieke concept uitgewerkt tijdens de Conceptual Design studie. Hierbij werden zowel de korte als lange termijn lay-outs volledig uitgewerkt, waarbij veel aandacht werd besteed aan de fasering zodat de continuïteit van de huidige operaties kan worden gegarandeerd. Nadien werd een gebouw ontwikkeld rondom het concept in samenwerking met architecten- en ingenieursbureau DBG (D’hondt-Beyens-Goesaert) uit Kortrijk.

De fundamenten van het concept staan klaar om de komende jaren ‘logistics 4.0’ technologieën in te pluggen. Zo werd het receptie-proces uitgedacht om de 110.000 verschillende referenties eenvoudig te ontvangen zonder vereiste productkennis en zal de magazijnoperator via artificiële intelligentie geassisteerd worden. Daarnaast werd in het ontwerp veel belang gehecht aan de ergonomische opzet van werkposten. Bovendien is er een sorteerinstallatie voorzien om zowel afhaal bestellingen, filiaal herbevoorradingen als transporteur zendingen zonder moeite uit te sorteren, die later met autonome heftrucks (AGV/AMR) kunnen worden afgevoerd.

Start van duurzaam partnership met KNAPP

Tijdens een uitgebreid selectietraject werd KNAPP geselecteerd als finale partner voor het automatisch systeem. Het kloppend hart van de installatie wordt een tripeldiep goods-to-person systeem met de KNAPP OSR EVO shuttle technologie. 

KNAPP OSR™ EVO shuttle (links), KNAPP Pick-it-Easy station (rechts)

 

 

 

 

 

 

KNAPP OSR EVO shuttle (links), KNAPP Pick-it-Easy station (rechts)

In de eerste fase worden twee 80 meter lange gangen met een hoogte van 16 meter opgetrokken, goed voor 58.000 baklocaties. Op termijn kan het opslagsysteem verdrievoudigen tot 174.000 bakposities. De 74 OSR EVO shuttles zorgen voor de aan- en afvoer van bakken naar verschillende ergonomische Pick-it-Easy werkstations. Dit station is uitgerust met in de hoogte verstelbare platformen en light-grid sytemen om operatoren visueel te ondersteunen tijdens het orderverzamelen. Verder zal het shuttle-systeem niet enkel als opslagmiddel gebruikt worden maar ook als buffer. Zo kunnen bijvoorbeeld orders tussen het orderverzamelen en verpakking gebufferd worden. Nadien zorgt een sorteer-installatie met ruimte voor meer dan 100 bestemmingen ervoor dat bestellingen in de toekomst eenvoudig uitgesorteerd kunnen worden.

Door de hoogtebenutting en gecondenseerde opslagtechniek kan Lecot de bouwoppervlakte beperken en bijdragen aan een duurzame oplossing.

Eind februari 2023 werd het contract tussen Lecot en KNAPP ondertekend, de start van een duurzaam partnership tussen de verschillende partijen. In tussentijd zijn de sloop- en bouwwerken aan het nieuwe gebouw gestart. Er wordt verwacht dat het nieuwe systeem volledig operationeel zal zijn tegen de zomer van 2025.

 

Het projectteam van Lecot – Logflow – Knapp.

 

 

 

 

 

 

(vlnr: Hans-Georg Rainer (KNAPP), Simon Popelier (Logflow), Stefaan Verhoyen (Lecot), Werner De Swaef (KNAPP), Wolfgang Skrabitz (KNAPP), Philippe De Veyt (Lecot), Eric Vandenbussche (Logflow), Pieter Morisse (Lecot))

 

 

Geplaatst op: 17.03.2023
Terug naar het nieuwsoverzicht